Mai recent, notiunea de ”colesterol bun”, a devenit un subiect tabu, contribuind la crearea unei confuzii si mai mari.
Colesterolul este o grasime, care circula in fluxul sanguin. In 1759, Francois Poulletier de la Salle a identificat pentru prima oara colesterolul sub forma solida in cazul litiazei biliare. Astazi, nivelul colesterolului poate fi masurat, dar functia acestuia nu este inca pe deplin cunsocuta. Colesterolul intra in constitutia membranlor celulare, iar unele ipoteze sustin ideea ca acesta functioneaza si ca un anti-oxidant. Colesterolul ramane oarecum misterios, chiar la oamenii de stiinta, pentru ca nu este complet cunoscut mecanismul prin care circula prin sange. Cea mai populara teorie este aceea conform careia colesterolul este transportat prin sange, in interiorul lipoproteinelor. Lipoproteinele sunt structuri compuse din proteine si lipide, care transporta un produs insolubil in apa. Lipoproteinele sunt la originea termenilor ”bun” si ”rau” in ceea ce priveste colesterolul. Tot colesterolul este la fel, dar nu toti transportorii de colesterol sunt aceeasi. Unii sunt de mare densitate, ceea ce inseamna ca au mai putin colesterol in interior si mai multe proteine, iar alti transportori sunt de densitate joasa, cu mai mult colesterol si mai putine proteine.
O concentratie crescuta de lipoproteine de densitate sacazuta, reprezinta un indicator teoretic de boli cardio-vasculare. Prin urmare un nivel sanguin crescut de LDL – colesterol (”colesterolul rau”) se coreleaza cu risc crescut de boli cardiace. Dimpotriva un nivel crescut de HDL-colesterol (”colesterolul bun”), reprezinta un factor de protectie in ceea ce priveste bolile cardio-vasculare.
Partea cea mai interesanta este aceea ca nivelurile de HDL si LDL sunt adesea bazate si pe noroc genetic si mai putin de alegerile personale in priviinta dietei si a stilului de viata. Deci, un istoric familial de hipercolesterolemie ar putea justifica urmarirea periodica a nivelului de colesterol sanguin, pentru profilaxia complicatiilor cardiace si vasculare.