Simptomatologia Diabetului de tip 2

Simptomatologia diabetului de tip 2 se dezvoltă, în cele mai numeroase situaţii, gradual şi ar putea să nu se manifeste în stadiul incipient.

Simptomatologia diabetului de tip 2 poate diferi uşor de simptomatologia diabetului de tip 1.

Diabetul de tip 2 este o boală permanentă. Odată ce simptomatologia diabetului s-a instalat în starea fizică, corpul nu va fi capabil să regleze cantitatea de glucoză din sânge.

Este foarte important să se depisteze simptomatologia pe cât de timpuriu posibil pentru a limita afectarea organismului.

Deşi există trei tipuri de semne clinice ale diabetului manifestate la toate persoanele care suferă de diabet, diabetul de tip 2 poate, uneori, afişa simptomatologie specifică, precum anumite afecţiuni ale pielii.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă lent, în decurs de ani şi, prin urmare, simptomatologia se poate dezvolta gradual.

În momentul diagnosticării, persoanele care suferă de diabet de tip 2 pot avea puţină sau nicio simptomatologie a bolii.

Întrucât simptomatologia se dezvoltă lent, diabetul de tip 2 poate fi diagnosticat, în mod curent, prin aplicarea procedurilor medicale de rutină sau prin teste de screening ale bolilor fără cauzalitate directă cu diabetul.

Simptomatologia diabetului de tip 2 poate include:

  • Oboseală în timpul zilei, în special după mese
  • Senzaţia frecventă de foame, în special survenită după mese (polifagie)
  • Urinarea în cantităţi peste limita normală, senzaţie resimţită preponderent în timpul nopţii (poliurie)
  • Senzaţie de sete peste limite normale (polidipsie)
  • Vedere înceţoşată
  • Prurit al pielii, preponderent în jurul organelor genitale (prurit genital)
  • Vindecarea lentă a tăieturilor şi a rănilor
  • Apariţia frecventă a infecţiilor levurice (afte)
  • Dezvoltarea unor boli epidermice precum psoriazis sau acanthosis nigricans
  • Pierderea subită a greutăţii sau a masei musculare

Identificarea simptomatologiei diabetului de tip 2

Prezenţa diabetului de tip 2 reduce capabilitatea corpului de a diminua nivelurile de glucoză din sânge la fel de eficient precum corpul persoanelor fără diabet. Din acest motiv, simptomatologia diabetului de tip 2 poate fi mai observabilă după mese.

Rezultatele analizelor în care apar niveluri ale presiunii sangvinice sau ale colesterolului peste limitele admise pot indica un risc crescut de diabet de tip 2, preponderent când subiectul este supraponderal şi, prin urmare, trebuie să fie luată în calcul simptomatologia diabetului de tip 2.

În cât timp se dezvoltă simptomatologia diabetului de tip 2?

Simptomatologia diabetului de tip 2 poate fi minoră timp îndelungat şi poate deveni brusc mai severă.

Din acest motiv diabetul de tip 2 poate trece neobservat mulţi ani. Se consideră că până la 850.000 de adulţi pot suferi de diabet de tip 2, fără a fi conştienţi.

Este foarte important ca simptomatologia diabetului să nu fie pusă pe seama îmbătrânirii/să nu fie confundată cu semnele de îmbătrânire.

Identificarea simptomatologiei în etapele timpurii

Este foarte importantă identitificarea timpurie a simptomatologiei astfel încât să fie limitate efectele negative şi dăunătoare ale diabetului de tip 2.

Dacă diabetul de tip 2 este identificat într-o fază de dezvoltare avansată, la diagnostic pot apărea unele complicaţii, precum:

  • Neuropatie
  • Retinopatie
  • Nefropatie

Diabetul de tip 2 poate, de asemenea, genera pierderea semnificativă a celulelor din pancreas responsabile cu producţia de insulină. Acest eveniment medical este cunoscut sub denumirea de bilanţul celulelor beta.

Identificarea şi tratarea timpurie a diabetului de tip 2 poate sprijini prevenirea unei pierderi semnificative a celuelor producătoare de insulină, ceea ce poate sprijini prevenirea or tergiversarea necesităţii de administrare a injecţiilor de insulină.

WhatsApp Suntem pe WhatsApp!