Escarele sunt rani care apar la pacientii imobilizati sau cu mobilitate redusa. Acestea pot fi localizate in diverse zone ale corpului. 

 

Escara localizat in zona sacrala, pe fese sau solduri.

Selecteaza tipul de escara pentru a accesa detaliile tratamentului necesar.

*escara superficială – rană la nivelul pielii (rana nu are adâncime)
*necroză – coaja neagră și tare, la nivelul rănii

Escara localizat in alte zone

Selecteaza tipul de escara pentru a accesa detaliile tratamentului necesar.

*escara superficială – rană la nivelul pielii (rana nu are adâncime)
*necroză – coaja neagră și tare, la nivelul rănii

Afla mai multe informatii despre escare

Ce este escara?

Escara, cunoscuta in termeni medicali ca “ulcer de presiune” este o rana la nivelul pielii si/sau al tesuturilor de sub piele (din profunzime) cauzata de regula de sederea in sezut sau culcat intr-o singura pozitie, fara a o modifica pentru o perioada de timp indelungata. Prin presiunea constanta asupra pielii si a tesuturilor, alimentarea cu sange este diminuata, conducand la moartea tesuturilor.
 

Cum identificam primele semne ale unei escare?

Primul semn care arata ca se poate dezvolta o escara este faptul ca pielea va incepe sa isi schimbe culoarea. Poate aparea o usoara roseata sau o culoare mai inchisa a pielii decat de obicei,. In unele cazuri, poate aparea o culoare purpurie sau maronie putand fi confundata cu o „vanataie”. Un alt semn poate fi faptul ca zona afectata se simte, de asemenea, mai calda sau mai rece la atingere, mai ferma sau spongioasa sau chiar umflata. Prin identificarea primelor semne ale unei escare puteti preveni agravarea acesteia.
 

Cum putem identifica corect stadiul de evolutie al escarei?

Din pacate, odata aparute, escarele se pot agrava foarte repede. Deteriorarea poate sa nu implice doar pielea, ci si tesuturile de dedesubt, in profunzime chiar pana la os, de aceea este important sa identificam din timp escara si stadiul acesteia si sa luam masuri de tratament corespunzatoare.
 
Stadiul I al escarei:

In acest stadiu, pielea este intacta, dar de culoare rosie, culoare care nu se estompeaza atunci cand este indepartata presiunea. Zona afectata poate fi dureroasa si poate prezenta schimbari de duritate (mai ferma sau mai moale) sau temperatura (mai calda sau mai rece) in comparatie cu zona inconjuratoare.

Stadiul II al escarei:
In acest stadiu, stratul de suprafata al pielii este deteriorat, formandu-se o rana, superficiala. Aceste escare sunt adesea rosii sau roz. In acest stadiu, escara se poate prezenta si sub forma unei vezicule, intacte sau sparte, cu sau fara secretii, fara tesut mort.

Stadiul III al escarei:
In acest stadiu, rana este mai adanca, afecteaza dermul (cel de-al doilea strat al pielii) ajungand pana la tesutul adipos subcutanat. In acest stadiu poate aparea necroza (tesut mort de culoare neagra sau sub forma de crusta) si se pot forma si extensii subcutanate profunde ale ranii (denumite si buzunare).

Stadiul IV al escarei:
In stadiul IV al escarei, rana se extinde pana la nivelul muschilor sau chiar pana la os, acesta fiind vizibil sau palpabil direct. De regula, rana are secretie, este infectata si prezinta tesut necrozat (tesut mort, sub aspectul unei coji negre) din abundenta. Buzunarele interioare ale ranii sunt frecvent prezente in acest stadiu si exista o mare posibilitate de infectie cu risc de transmitere generala (sepsis)

Care sunt zonele cele mai frecvente unde pot aparea escarele?

Zonele cele mai frecvente in care pot aparea ulcerele de presiune sunt pe parți ale corpului care preiau greutatea si unde osul este proeminent, aproape de suprafata pielii, cum ar fi zona sacrala, solduri, cot, calcai, s.a.m.d.
Escarele se pot clasifica in functie de zona corpului unde apar in:

  • Escare din zone in care pot intra in contact cu urina si fecale, de exemplu zona sacrala, soldurile, fesele.
  • Escare din zone in care nu intra in contact cu urina si fecale, de exemplu calcaiele, coatele, gleznele, omoplatii, umerii, coloana vertebrala, urechile si partea din spate a capului.