Ulcerul varicos apare in general la nivelul gleznei sau pe interiorul pulpei piciorului, deasupra gleznei.

Selectează aspectul rănii, cu click pe poza corespunzătoare, pentru a vedea recomandarile de pansare.

*ulcer varicos superficial- rană la nivelul pielii (rana nu are adâncime)
*ulcer varicos adânc- rană cu o adâncime mai mare de 1cm

Afla mai multe informatii despre ulcerul varicos

Ce este ulcerul varicos?

Ulcerul varicos este cel mai intalnit tip de ulcer de piele. Acesta este cauzat de o compromitere a circulatiei la nivel venos.Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de insuficienta venoasa cronica. Deoarece sangele din membrele inferioare nu se intoarce destul de repede la inima, presiunea sangelui creste. O presiune constant ridicata poate provoca umflarea picioarelor (edem) si leziuni la nivelul pielii. Pielea se subtiaza si se inflameaza, putand duce la aparitia de ulceratii (rani).
 

Unde este localizat ulcerul varicos?

Ulcerele varicoase apar in general pe partea interna a gleznei sau pulpei piciorului (gambei), deasupra gleznei. Ulcerele pot fi nedureroase sau dureroase. In lipsa unui tratament adecvat, ulcerul se poate extinde, ajungându-se, in cazuri extreme, pana la invaliditate.
 

Cum identificam corect un ulcer varicos?

De regulă, marginile rănii sunt neregulate, pielea din jur putând fi edematoasă (umflată) sau îndurată (dură) și hiperpigmentată (maronie). Exsudatul galben-albicios (secreție vâscoasă) și varicele însoțesc de obicei ulcerul. Pacientul poate avea dureri la nivelul picioarelor, când acestea sunt în poziție verticală, din cauza edemului.
Printre cele mai frecvente modificări ce pot apărea pe piele, la nivelul picioarelor, se regăsesc:

 

-> Pigmentarea – colorarea maronie a pielii la nivelul gambei. Aceasta debutează de regulă cu o pată apărută deasupra gleznei, cel mai frecvent în urma unui traumatism suferit la nivelul piciorului.
-> Eczema varicoasă – în cazul unei eczeme, pielea devine roșie, umedă și solzoasă. Întinderea și aspectul ei pot varia de la o zonă restrânsă cu modificări de piele aproape insesizabile, la situații în care eczema acoperă toată zona gambei, iar pielea devine foarte iritată și inflamată.
-> Deformarea piciorului – piciorul devine foarte subțire la nivelul gleznelor și se îngroașă excesiv în apropierea genunchiului, luând forma unei sticle de șampanie orientate invers. Modificarea este adesea asociată cu pigmentarea în jurul gleznei și uneori cu varicele.
-> Edemul – mulți dintre pacienții cu afecțiuni venoase pot prezenta edem la nivelul gleznei și a labei piciorului. În acest caz, se impune investigarea sistemului venos și un tratament adecvat.
-> Lipodermatoscleroza (sau liposcleroza) – această afecțiune reprezintă o îngroșare a țesuturilor subcutanate și poate fi detectată doar prin palpare. Țesuturile picioarelor devin tari si dezvoltă un aspect lemnos, pierzându-și suplețea naturală.
-> Ulcerul – afectarea țesuturilor poate fi uneori atât de gravă, încât pielea cedează și apare rana – ulcerul. Dimensiunea acestuia poate varia de la foarte mic (0,5 cm diametru) la foarte mare (ulcer circular care cuprinde întreaga gambă).