Rana diabetica este o rana care apare la pacientii cu diabet zaharat, localizata cel mai frecvent la nivelul labei piciorului: talpa, calcai, varful degetelor etc. 

Selecteaza aspectul ranii, cu click pe poza corespunzatoare, pentru a vedea recomandarile de pansare.

*rana diabetica superficiala - rana la nivelul pielii (rana nu are adancime)
*rana diabetica adanca - ran cu o adancime mai mare de 1cm

Afla mai multe informatii despre rana diabetica

Ce este rana diabetică?

Rana diabetica este o discontinuitate la nivelul pielii, aparuta la pacientii cu diabet zaharat care au dezvoltat sindromul piciorului diabetic (un complex de afectiuni circulatorii si nervoase, specifice bolnavilor cu diabet insulino-dependent). La pacientul diabetic, ulcerul apare prin moartea tesuturilor ca urmare a compromiterii circulatiei sangelui, dar si a degradarii nervilor periferici. Poate sa apara spontan sau de cele mai multe ori ca urmare a unui traumatism.
 

Unde este localizata rana diabetica?

Rana diabetica apare cel mai frecvent la nivelul labei piciorului – varful degetelor si unghiile picioarelor, talpa sau calcaiul, zonele supuse unor puncte de presiune crescuta.
 

Cum apare rana diabetica?

Adesea aceste rani se dezvolta din mici zgarieturi sau vanatai pe care pacientii cu diabet nu le observă la timp din cauza leziunilor nervoase existente si a sensibilitatii limitate. Pacientul diabetic se poate confrunta cu o scadere a sensibilitatii la durere si temperatura la nivelul picioarelor si cu uscarea si ingrosarea pielii. Din cauza neuropatiei periferice, diabeticul nu sesizeaza leziunea atunci cand se loveste, deoarece este afectata capacitatea de a simti durerea. Din acest motiv este esentiala inspectia zilnica a picioarelor, pentru a se observa din timp cea mai mica modificare la nivelul pielii. Lipsa incaltamintei speciale pentru diabetic poate duce la crearea unor puncte de presiune crescuta la nivelul picioarelor in timpul mersului. Toti acesti factori asociati, au ca efect aparitia ranilor.
 

Factorii de risc în apariția rănii diabetice:

  • Conditia principala pentru aparitia ranilor diabetice o constituie existenta unei afectari a nervilor periferici si/sau a unei tulburari a circulatiei arteriale.
  • Traumatismele, inclusiv cele minore, produse de taierea incorecta a unghiilor, de purtarea de incaltaminte nepotrivita, etc.
  • Deteriorarea nervilor periferici – neuropatia – primele semne sunt pielea uscata, arsuri si mancarimi, senzatia de amorteala
  • Probleme ale circulatiei arteriale – chiar inainte de aparitia ranii, dureri in perioada de odihna, in special pe timpul noptii, unghii cu aspect modificat, micoze (infectii provocate de ciuperci), zone inrosite, aspectul marmorat al pielii si pierderea firelor de par.