Armonie si design pentru cabinete medicale

Armonie si design pentru cabinete medicale
Interiorul unui cabinet medical are o important­a deosebita si poate contribui decisiv la stabilirea unei relatii armonioase intre medic si pacient.

Mai mult, interiorul cabinetului este printre primele lucruri pe care le vede pacientul, astfel ca trebuie sa exprime profesionalismul si experien­a medicului si, in egala masura, sa creeze o atmosfera confortabila.

Alegerea elementelor potrivite de mobilier, decora­iuni si iluminare poate transforma vizita la medic într-o experien­a mai pu­in stresanta.

Ce înseamna potrivite?

Cu siguran­a, acopera o gama destul de extinsa, dar se refera la corelat­ia dintre elementele amintite si specialitatea medicala, spat­iul cabinetului, la combina­tia cu echipamentele medicale si chiar cu personalitatea medicului.

Tendintele in design recomanda ca un cabinet medical sa fie modern, dar nu avangardist. Un interior demodat lasa impresia lipsei de legatura cu actualitatea, cu tendin­ele curente, si pu­ini oameni doresc sa fi e consultat­i de un medic de moda veche. De asemenea, combinarea unor piese vechi de mobilier cu echipamente moderne arata o oarecare inconsecvent­a, nedorita in segmentul serviciilor medicale, si este remarcata imediat de pacient­i. Intregul cabinet, de la recep­ie pana la cabinete, trebuie sa fi e in armonie si sa sugereze actualitate si profesionalism.

Receptia. Aceasta reprezinta prima arie de contact a pacientului cu spa­tiul cabinetului si trebuie sa fi e o combina­tie inspirata intre design si funct­ionalitate. Recep­tiile sunt in general aglomerate si, de aceea, trebuie sa fie organizate in consecint­a. Pacientul trebuie sa primeasca feedback rapid si sa fi e condus in zona de asteptare. Chiar daca nu exista o camera speciala pentru asteptare, spat­iul pentru aceasta trebuie delimitat funct­ional in cadrul recept­iei.

Pentru recept­ie sunt recomandate birouri mari, incapatoare, care sa permita inglobarea tuturor echipamentelor necesare (computer, fax, fsiere etc.) intr-un mod ordonat, fara sa fie vizibile toate cablurile de conectica. Pastrarea unor culori complementare este recomandata.

Sala de asteptare. Este o incapere foarte importanta si are nevoie de atent­ie. Scaunele trebuie sa fi e simple, dar confortabile si asezate strategic, astfel incat pacient­ii sa aiba suficient spa­tiu. Asezarea prea apropiata a scaunelor va crea o senza­tie de discomfort si nici nu este recomandata pentru cazurile virale. Iluminatul trebuie sa fie suficient de puternic pentru ca persoanele prezente sa poata citi, dar nici sa nu supere ochii. Materialele informative trebuie sa fie numeroase si actualizate permanent. Este destul de neplacut sa gasesti in salile de asteptare edit­ii de anul trecut ale unor reviste. In cadrul cabinetelor de pediatrie sunt foarte potrivite spat­iile de joaca sau cateva jucarii. Culorile trebuie sa fie neutre, iar decorat­iunile sa inspire liniste.

Cabinetul propriu-zis. Cabinetul trebuie sa puna pacientul in centrul atent­iei si, prin urmare, trebuie organizat in consecint­a. Ilustrat­iile medicale pentru peret­i sunt recomandate, insa trebuie sa aiba un ton optimist si sa capteze aten­ia pacientilor in asa masura incat sa elimine o parte din stres. Nu trebuie neglijat nici tavanul pentru cazurile cand pacien­tii sunt examinat­i in pozit­ie orizontala, imaginea unui cer instelat fiind relaxanta pentru acestia. Mobilierul trebuie ales in concordant­a cu echipamentele medicale si nu trebuie sa inspire raceala sau distant­a.

WhatsApp Suntem pe WhatsApp!